Przyszłość gier ukryte obiekty
Przyszłość gier ukryte obiekty
Gry ukryte obiekty (Hidden Object Games) swoją świetność miały na przełomie pierwszej i drugiej dekady tego wieku. Obecnie ten gatunek stracił znacznie na popularności. Na chwilę obecną prawdopodobnie jest 2-3 tysiące gier tego typu. Większość gier jest do siebie bardzo podobnych. Posiadają oczywiście jakąś fabułę, ale w rezultacie zabawa sprowadza się jedynie do wyszukiwania ukrytych przedmiotów i rozwiązywania mini gier. Jak oceniacie ten rodzaj gier przygodowych? Gracie w te gry? Co w nich Wam się podoba, a co nie? Jaka gra jest Waszą ulubioną? Czy faktycznie są grami logicznymi? Czy te gry uzyskają kiedyś większą popularność?
Re: Przyszłość gier ukryte obiekty
Kiedyś w to grałem z córką. Trochę pomagało w nauce angielskiego. Niestety strasznie nudne to było. Wszystko takie same. I te gry były bardzo drogie jak na ten typ gier. Graliśmy tylko w godzinną wersje. Nie podobało mi e się to, że trzeba było ciągle powracać do tych samym lokacji. Poza tym gra była liniowa i nie można było robić pobocznych zadań. Nie można było wykonać zadania w inny sposób niż to chce developer. Np. Nie da sie rozbić szyby kamieniem, ale już jakimś kijem tak. Poza tym w wielu grach fabuła była absurdalna.
Ten gatunek powoli znika. W ciągu miesiąca może pojawia się 2-3 tytuły HOPA i może 5-7 HOG. Jedyne co ostatnio mi się spodobało to Claire Darksage and the Accursed Objects i Artifact Seekers. Odkąd Alawar zaprzestał wydawać gry po polsku, sytuacja jest strategiczna.
A jest coś po polsku. Bo jak już nie ma Alawar, to chyba nikt nie wydaje?
Według mnie już nic nie ma. Na Steam w opisach piszą obsługiwany język polski, ale podejrzewam, że to dotyczy interfejsu, a przedmioty są w języku angielskim. Nie sprawdzałem tego, wiec nie jestem do końca pewny jak to jest.
Alawar na początku tłumaczył na polski, później zaprzestał i wszystko było po angielsku. A jak Artifex Mundi zakończyło produkcję gier HOPA to już stagnacja.
Alawar na początku tłumaczył na polski, później zaprzestał i wszystko było po angielsku. A jak Artifex Mundi zakończyło produkcję gier HOPA to już stagnacja.
Pamiętam, że Alawar wydawał grę na przemian co 5 i 2 dni. Później już rzadziej, a często były powtórki chyba z poprawioną grafiką. Im jak i Artifex Mundi nie opłacało się już wydawać ukrytych obiektów, a tym bardziej w języku polskim. Szkoda tylko, że nie ma już dostępu do starych gier. Nawet nie ma tego na Steam.
Nie ma co ukrywać, ale już dawno nastąpił kres tego gatunku.
Zobacz opinie na BigFishGames i Steam o jakiejkolwiek grze ukryte obiekty i zobaczysz, że są nisko oceniane. Wszystko już było, format się wyczerpał. A ceny... lekka przesadza - kosztują tyle samo co inne lepsze gry innych gatunków. 10 czy 20 dolarów to zbyt wygórowana cena jeśli chodzi o jakość i długość gry. Lubiłem w to kiedyś grać, ale nie kupiłem żadnej gry. Godzinne demo mi wystarczało.skorp!on pisze: śr lis 05, 2025 1:06 pm Pamiętam, że Alawar wydawał grę na przemian co 5 i 2 dni. Później już rzadziej, a często były powtórki chyba z poprawioną grafiką. Im jak i Artifex Mundi nie opłacało się już wydawać ukrytych obiektów, a tym bardziej w języku polskim. Szkoda tylko, że nie ma już dostępu do starych gier. Nawet nie ma tego na Steam.
Ostatnio pododawałem trochę "zaległych" gier ukrytych obiektów i faktycznie oceny są niskie. Na Big Fish Games wahają się pomiędzy 2,5 a 4,5 gwiazdek na 5 możliwych. Sporo serii skończyło się w 2021r i 2022r. Wiele firm chyba już nie istnieje.
Na Steam jest ich bardzo mało.
A tak w w ogole to bfg zmieniło szatę graficzną i linki. Więc musze na bieżąco usuwać linki do download i zamieniać na linki do strony z grą. Coraz mniej gier w innym języku niż angielski. Już nawet rzadko są w niemieckim i francuskim.
Słabo widzę przyszłość Big Fish Games.
Na Steam jest ich bardzo mało.
A tak w w ogole to bfg zmieniło szatę graficzną i linki. Więc musze na bieżąco usuwać linki do download i zamieniać na linki do strony z grą. Coraz mniej gier w innym języku niż angielski. Już nawet rzadko są w niemieckim i francuskim.
Słabo widzę przyszłość Big Fish Games.
Hej.
Widzę, że faktycznie dodałeś sporo gier ukrytych obiektów. Grałeś w nie? Któraś gra jest fajna?
Widzę, że faktycznie dodałeś sporo gier ukrytych obiektów. Grałeś w nie? Któraś gra jest fajna?
Kilka zainstalowałem i chwilę pograłem. Nie wiedziałem nawet, że teraz dema trwają 25 minut a nie godzinę. Wszystkie gry są praktycznie takie same. Nic nowego nie wymyślili i dlatego wszystko wygląda jak przed 10 laty. Są proste i nieskomplikowane, jakby tworzone z jednego "szablonu". Spadła też ich ilość oraz ilość produkujących ich firm. Mogę z całą pewnością stwierdzić, że ten gatunek jest już od dawna martwy.Maxy pisze: wt lut 10, 2026 11:53 pm Hej.
Tworzyłem opisy z pomocą chatgpt. Paradoksalnie opisy do nich tworzy się najgorzej. Opisy deweloperskie są niejasne lub błędne i musiałem mocno natrudzić się przy opisywaniu fabuły.